13 Ekim 2014 Pazartesi

Pratik Sağlık Bilgileri - 02 (Anemi)




DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ VE YARARLI BESİNLER

Demir eksikliği  anemisi  dünyada beslenme yetersizliği ve mineral  eksikliğine bağlı  olarak görülen  rahatsızlıklar  arasında ilk sırada  yer almaktadır. 
En sık  doğurma dönemindeki  kadınlar, Çocuklar ve ergenlerde görülen  aneminin  karakteristik belirtileri Çabuk  yorulma, halsiz hissetme ve  Zayıflayan  bağışıklık sistemidir. 
Uzun süreli  demir eksikliği  bayılma  nöbetleri  ve geçici hafıza  kaybı  gibi  ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Beslenmenize  demir bakımından yüksek  gıdaları  ekleyerek anemi belirtilerinin şiddetini azaltabilirsiniz.

DEMİR  BAKIMINDAN  ZENGİN YİYECEKLER
Demir ve vitamin  eksikliğine bağlı  olarak  görülen anemi için,  beslenme programınızı düzenleyerek  demir  ve B.12 bakımından zengin yiyecekler uzmanlar tarafından  tavsiye edilmektdir. 
Diyetinize tüm ana besin gruplarından  bir miktar ekleyin  ve çay, kahve gibi  demirin vücut tarafından  emilimini  etkileyen  içecekleri  azaltın. 
Size uygun  beslenme programı  için bir uzmandan  yardım alabilirsiniinlz.  Bazı ilaçlar, demir ve vitaminlerin vücut  tarafından  kullanımına  etki edebilir. Düzenli olarak  kullandığınız  bir ilaç  varsa  Örneğin sindirim  sistemini  çalıştıran  ilaçlar  doktorunuza danışarak  vitamin  ve mineral takviyesi  kullanabilirsiniz.  
Demir eksikliği  anemisi  için aşağıdaki  listede bulunan  besinleri daha  sık 
tüketebilirsiniz.

-Hindi  veya  tavuk  sakatatı
-Fasulye, mercimek, nohut ve soya fasulyesi
-Karaciğer  Enginar. Kırmızı  et
-Yumurta sarısı
-Koyu, yeşil yapraklı sebzeler  ıspanak  ka ralahana
-Kurutulmuş meyve  kuru erik, kuru üzüm.
-Demir ile zenginleştirilmiş  tahıllar etiketleri kontrol edin
-Deniz ürünleri  istiridye gibi

ANEMİ NEDENLERİ  VE BELİRTİLERİ
Anemi kanda  yeterli  miktarda kırmızı  kan hücresi yada  hemoglobin  bulunmadığı  durumlarda  ortaya çıkar.
Hemoglobin kırmızı kan  hücrelerinin ana bölümüdür ve oksijeni   tutar. Eğer hemoglobin seviyesi düşerse  kandaki oksijen  miktarı  azalır ve organların  işlevlerini yerine getirmesi için  gereken oksijen kan yoluyla  taşınamaz. 



400’den  fazla  türü  bulunan anemi şu 3 ana grupta  toplanabilir. Kan kaybı  yüzünden  oluşan anemi, kırmızı kan hücresi  üretiminin azalması nedeniyle  oluşan anemi  ve kırmızı  kan hücresi  tahribatı  nedeniyle  meydana gelen anemi.

DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMESİ  NEDENLERİ
Demir mineralinin  eksikliği  kemik iliğinde hemoglobin üretimini sekteye uğratır. Azalan hemoglobin  seviyesi  kandaki  oksijen seviyelerini de  aşağıya çeker. 

Bu  tip demir eksikliğine  bağlı anemi aşağıdaki nedenlerden ötürü oluşabilir.
-Demir bakımından yetersiz  beslenme
-Ağır adet kanamaları
-Gebelik ve emzirme döneminde artan demir ihtiyacı
-Sık kan verme
-Sindirim sistemi sorunları
-Crohn hastalığı
-Cerrahi olarak midenin ve bağırsağın bir kısmının alınması
-Çeşitli ilaçlar
-Kafeinli içecekler

VİTAMİN EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
Vitamin  eksikliği  anemisi  B12 ve folat eksikliğinde  görülür. Bu iki vitamin kırmızı  kan  hücresi üretimi için  gereklidir. Vitamin eksikliği anemisi nedenlerine  bağlı  olarak 4 ana grupta toplanabilir.



Megaloblastik  anemi:   B 12 vitamini  veya  folik asit ya da  her ikisi eksiktir.                   

Pernisiyöz  anemi :Crohn hastalığı, bağırsak parazitleri, mide  veya bağırsak kısmının  cerrahi olarak  çıkarılması  veya   HIV enfeksiyonu gibi  durumların  yol  açtığı  ve  B 12 vitaminin vücut tarafından  yeterince  emilememesi  durumudur.  

Yetersiz  Beslenme: Çok az veya hiç  yememek B 12  vitamini  eksikliğine yol açabilir. Aynı şekilde sebzeleri  çok pişirmek  veya  az sebze tüketmek  B12 vitaminin  yeterli  miktarda  alınamamasına  neden olabilir.

Diğer nedenler :  Hamilelik, çeşitli  ilaçlar, aşırı alkol  tüketimi, çölyak  hastalığı  ve bağırsak hastalıkları vitamin  eksikliğin  bağlı  aneminin nedenleri arasındadır. 

Anemi Belirtileri 
En yaygın belirtisi  kandaki  oksijen  azlığına  bağlı  enerji  eksikliğidir. Yeterince dinlenmenize  karşın  halsizlik ve aşırı yorgunluk hissedebilirsiniz. Sabahları  uyanmak zorlaşabilir ve gün içinde  şekerleme yapmaya  ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu belirtiler iş veya  okul hayatınızı olumsuz  etkileyecek  kadar şiddetlenebilir.

Yine  kandaki oksijen eksikliğine bağlı  olarak  kalp, organlara yeterli  oksijen taşınması  için  daha hızlı  çalışabilir.  Hızlanan kalp atışı nefes darlığına  ve göğüs bölgesinde ağrılara neden olabilir. 
El ve ayakların üşümesi, sık yaşanan baş ağrısı, zihin  karışıklığı, dikkat eksikliği ve sinirlilik hali  aneminin  diğer belirtileri arasında  yer almaktadır.
Anemi si olan kişilerde cilt daha soluk olur. Baş dönmesi sık görülür, ileri vakalarda bayılma ve bilinç  kaybı  yaşanabilir.

ZERRİNCE__

BENZER KONULAR :
Sağlığımız için Biyoenerji Taşları
Sağlığımız İçin Pratik Bilgiler
İkizlerde Hamilelik Geçiş Süresi
Sağlıkta Acil ve Pratik Bilgiler Gerekli ilk yardım Malzemeleri
Demir Eksikliği İle Ortaya Çıkan Anemi
Bel Ağrısı ve Tedavi Türleri
Deprasyon Nedir?
Kalbinizi koruyun





Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KATEGORİLER (Konulu)








.