13 Ekim 2014 Pazartesi

Sağlık. Acil Yardım




SAĞLIK. PRATİK ACİL ve İLKYARDIM BİLGİLERİ

Bir kaza oldu  ve siz, arkadaşınız  veya  diğer  bir kişi  yaralandı veya  biri aniden hastalandı  Bir şeyler  yapmalısınız ama ne?  Bu  bölümde  bir çok acil durumlarda  neler yapabileceğinizi  gözden geçirmek istiyoruz. Aşağıda  önemli  veya  önemsiz acil  tıbbi durumlarda  akılcı  basit  önlemlerin bir listesini  veriyoruz.

SAKİN OLUN

Paniğe kapılmayın. Çok korkabilirsiniz  ama kontrolünüzü kaybetmeyin. Derin derin,  nefes  almak  çok yararlı  olabilir.












KAZAZEDEYİ  TESKİN EDİN
Yaralanan başka  bir kişiyse onu teskin edin.
Elinizi  omzuna  koymanız  veya güven verici sözler  çok  yardımcı olabilir. Kişiyi  mümkün olduğunca  rahatlatın, zarar verici  hareket yapmayın. Yaralanmış, bilincini yetirmiş  görünen veya  boynunda  bir ağrısı  olduğunu  söyleyen kişiyi  kesinlikle  hareket  ettirmeyin. boynunda çatlaklık olabilir.



ŞÜPHEDEYSENİZ YARDIM ÇAĞIRIN
İnsan  genelde sorunun önemsiz olduğunu  düşünmek ister. Basit  bir yaralanma veya hastalık halinde, Her şey düzelecek ‘’ diye geçiştirmek arzusu vardır.
Bu belki de doğrudur  ve  boşuna  acil  yardım  hastanesine  koşturmayı önler.
Ama  gene  de  unutmayalım.  Tedbirli olmak, pişman olmaktan  daha iyidir.
Aşağıdaki Acil  durum  Belirtilerine  bakın. Şüphedeyseniz  mutlak telefon edin.

Acil  yardım telefon nosu 112



HABER  VERİN
Acil  yardım  ekibine  telefonla  açık ve anlaşılır şekilde olayı  anlatın. Mümkün olan en sakin şekilde  bilgi  verin. Bu kazazede  veya hastanın yeri, sorununun ne olduğu ve sizin ve hastanın  adları  gibi  bilgileri  kapsamalıdır.
Ayrıca  bulunduğunuz  yere  nasıl ulaşacaklarını tarif edip telefon numaranızı  da  vermeliyiz.


HAZIR  OLUN
Acil  yardım  telefon  numaraları her an  bulabileceğiniz  bir yerde  örneğin telefonuzun  hemen  yanında  veya  defterinizin  ilk sayfasında  olabilir.

ACİL YARDIM KURSUNA GİDİN
Kızılay  veya  başka kuruluşlar  bu kursları  verir.
Evinizde kalp  hastası  varsa CPR Cardiopulmonary  resuscitation suni teneffüs  ve  kalp  masajı  bilmeniz çok yararlı  olabilir. Bunu birkaç  saate  öğrenebilirsiniz.



ACİL  YARDIM 
Hastalar  acil yardım hastanelerinde  geliş  sırasına  göre  değil  durumun  aciliyeti  sırasına  göre  muayene  neye  alınırlar.
Hastalık  veya  yararlanmanın  önemini  acil  yardım  ekibindeki  kişiler  belirler. Muayene eden doktor yaralanmanın  veya acil  hastalığın  nerede , nasıl olduğunu, ne gibi  belirtiler  gözlemlediğinizi,  hastanın sağlık durumunun  geçmişini, kullandığı,  ilaçlar ve acil durum  sırasında  ilaç  verilip  verilmediğini  veya  ne önlemler  alındığını bilmek ister. Eve dönmeden önce doktor   veya  hemşire evde  neler yapmanız  gerektiğini anlatacaktır. Çok iyi  anlamaya  çalışın. Belki  dinlemek, veya  hareket  veya ilaçla  tedavi gereke bilir. Belki  doktor  hastayı tekrar  görmek  isteyebilir.

ACİL  DURUM  BELİRTİLERİ
Aşağıdaki  durumlardan  herhangi  biri  veya  derhal  doktorunuza  veya  acil  yardıma  başvurmanızı  gerektirir.
Vücudunuzun  herhangi  bir  noktasında  birdenbire  ortaya  çıkan  bir  ağrı.
Örneğin, göğüs  ağrısı veya karnın  üst  bölgesindeki  bir ağrı,  kalp krizi  işareti  olabilir.
Ani  baş  dönmesi,  baş ağrısı  veya  görme bozukluğu,  baygınlık  hissi  veya  büyük  halsizlik,
nefes almada  zorluk  veya nefes açlığı,  sürekli  ve çok  miktarda  kusma veya  ishal,  intihar  veya  cinayet isteği  belirtileri.
Ciddi kanama, ağrılı veya ağrısız olabilir.
 Bu  belirtilerin  biri  veya  birkaçı  varsa  derhal  acil  yardım isteyin.



TEMEL İLK YARDIM MALZEMELERİ
Daima ilk yardım dolabınızda yeterli malzeme  olmasına dikkat edin . Acil  durumlar  hiçbir zaman  önceden geliyorum demez  Malzemeleriniz arasında aşağıdaki  kalemler bulunsun.
Gazlı bez  veya  yapışkanlı bir bandaj  ve  çeşitli boylarda   pamuklu petler

Flaster.
Sabun
Sterili gazlı bez.
Emici pamuk. Yapışkan bant.
Cımbız.
Keskin  makas.
Pamuk uçlu sopalar.
İnce bezler Termometre.
ilk yardım  kitapçığı.
Aspirin  veya benzeri
İpeka  şurubu.
Antiseptik solusyon  Oksijenli  su gibi  Antiseptik  krem  Terramisin gibi  Böcek sokmalarına  karşı  alerjik olan  kimse varsa  anafilaksi  saf 48 71  dolapta  şırınga ve epinefrin adrenali ne  ampulünüzde olsun.
Ayrıca  antistamine  tablet, diyareye karşı ilaç. insulin  ve şeker hastaları için  basit şeker, ailenizde ihtiyaç duyulan  diğer ilaçlar  dolabınızda  bulunmalıdır.


BAZI TERİMLER
Acil  durum  bu terim derhal müdahale ve ilgi  gerektiren  durumları  ifade eder. Travma  yanık  yara veya  kırık, kemik  gibi  yaralanma  durumlarını  ifade eder. Bu iki terim  birbirinin yerine  kullanılırsa da  aradaki  farkı  bilmekte yarar vardır. Daima hazır  olun Elinizde  daima  yeterli  ilk  yardım  malzemesi  olmalıdır. tabaka antiseptik  veya antibiyotikli  merhem sürün  Dikiş atılması  gerekiyor’ mu?  Derin  veya kenarları  dikiş  gerekebilir.  Yara  bandı  ile basit kesikler  kapatılabilir.  ama derin kesik  ve yaralar için  mutlaka  doktora  başvurmalısınız.  Düzgün bir tedavi, iz  kalmasını da önler.



İLK  YARDIM SONRASI  BAKIM
Sargıyı  günde  bir kez  değiştirmek ve yaranın  temizliğine itina göstermek şarttır
    


 TEHLİKE İŞARETLERİ  
Eğer  herhangi  bir  yara  mikrop kaparsa, yeri  şişer ve kızarırsa, veya yarada cerahat gibi  bir akıntı  varsa derhal  doktora başvurun. Doktor tedavisi gerektiren  bi



BASİT   HASTALIKLARDA  BAKIM 
Zaman zaman  her kes hastalanabilir. Bu  soğuk  algınlığı veya  grip olabileceği gibi  anlayamayacağız  bir rahatsızlıkta  da  olabilir Genelde  bilinen  basit  hastalıklar  kısa zamanda ve alışılmış  ilaçlarla düzelir. Günlük
basit  sorunlarla  yapabileceklerinizle  ilgili  öneriler  aşağıdadır



KENDİNİZİ  ZORLAMAYIN
Kedinizi  iyi hissetmiyorsanız  ilk  kural dinlenmektir. Hiç olmazsa  koşturmayı azaltın. Grip  olduğunuzsa, yatak istirahatı,  doğru  beslenme  ve bol  bol sulu gıda  çabuk  iyileşmenize  yardımcı olur.  Üşütme durumunda  sabır  en iyi  ilaçtır Düzelmeniz  birkaç gün sürebilir.  Kötü  hissediyorsanız.
evde  kalın  ve kendinizi zorlamayın. Ama  güçlü  hissederseniz. işlerinizi  yapabilirsiniz



BELİRTİLERİ  YAKINDAN  İZLEYİNİZ
Hastalık  ne olursa olsun, vücudumuzun  size  söylediğine  kulak verin. Burun akması,  hafif öksürükler,  burun tıkanıklığı ve başın  kazan gibi  olma  hissi  genelde  modern  tıbbın  yardımına gerek olmadan  kendiliğinden geçer. Fakat  basit görünen  bir  rahatsızlık  bir iki  haftadan  fazla  sürerse  ciddi  bir  durum  olabilir.
Aşağıda  hafif   rahatsızlıkların  belirtilerini  sıralıyoruz.  Ama bunların  hafif rahatsızlık olup olmadığını  iyi  ayırt etmek  gerekir.

AĞRI
Ani  ağrı  akut  ağrı  genelde bir uyarıdır.  Daha önce  olmamış  bir ani  ve kuvvetli  ağrı, diyorsanız.
hemen doktorunuza  başvurun 

ATEŞ
Hafif  rahatsızlıklar  çoğunlukla  ateşle  birlikte olur  Ateşin yükselmesi  vücudumuzun  iltihap  veya  hastalıklarla  mücadele  etmeye  çalıştığını  gösterir. Ateşlenme  vücudun sıvı kaybetmesine neden olur.  Dolayısıyla  ateş  olduğunda  yeterli  su içmek  gerekir.
Vücut  ısınız  gün boyu değişir.  Sabahları  daha  düşük  akşamları  daha yüksektir. 37_38 derece  arasındaki  ateş hafif ateş  olarak  kabul  edilebilir.
Bunu dereceyi dilinizin altına  koyarak  ölçebilirsiniz.
Fakat ateşiniz 1 2 günden  fazla 38 derece  civarında seyrederse  veya  39 ‘yi  hemen bulursa  veya  ateş  3 günden  fazla sürerse  veya  3 aylık dan  küçük bebeklerde 37 5 38’ ateş olursa  derhal doktorunuza başvurun Yetişkin insanda 39 derece üstüne  çıkan  ateş  zihinde  bulanıklık  yaratabilir.


ZERRİNCE__

BENZER KONULAR :
Sağlığımız için Biyoenerji Taşları
Sağlığımız İçin Pratik Bilgiler
İkizlerde Hamilelik Geçiş Süresi
Sağlıkta Acil ve Pratik Bilgiler Gerekli ilk yardım Malzemeleri
Demir Eksikliği İle Ortaya Çıkan Anemi
Bel Ağrısı ve Tedavi Türleri
Deprasyon Nedir?
Kalbinizi koruyun




Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KATEGORİLER (Konulu)








.