13 Ekim 2014 Pazartesi

Pratik Sağlık Bilgileri -06 (Gdo)



ALLERJİK HASTALIKLAR ve GDO lu ÜRÜNLERİN ETKİSİ

GIDA ALERJİSİ
Gıda alerjisine 3 yaşından küçüklerde %8, erişkinlerde %2 sıklığında rastlanır. Gıda alerjisinden sorumlu birkaç özel gıda vardır:Çocuklarda süt, yumurta, yer fıstığı, balık ve fındık ;erişkinlerde ise yer fıstığı, fındık, balık ve kabuklu  deniz hayvanları gibi. 
Gıda ile ortaya çıkan alerjilerde, deri, mide bağırsak sistemi ve solunum sistemi , bulguları, ortaya çıkabilir; bunlar  alerji ile ilgili  antikorlardır.


ALERJİ NEDİR
Çevremizde yaygın olarak bulunan alerji, bazı keşi,diğer  daha fazla  duyarlı olup olmayan) çok daha abartılı bir reaksiyon verirler. Bu duruma alerji denilmektedir.


Toplumda yaşayan bireylerin yaklaşık %30, alerji,  bünye,Bu kişiler duyarlı oldukları bazı alerjilere karşı özel tipi,  antikorlar aracılığıyla abartılı bir Reaksiyon  oluşturur, yeteneğin, bu tip antikorlara  bağlı olarak bazen değişik alerjik  hastalıklar ortaya çıkabilir Ancak tek başına  alerjik bünyeye sahip olmak, yani atak olmak bir hastalık  olmayıp alerjik  hastalıklara bir çeşit aday olma, yatkın olma durumudur.

GIDALARA BAĞLI  ALERJİK RAHATSIZLIKLAR
Toplumda yaşayan,  kişiler, %15-20, bazı gıdalara karşı alerjisi  olduğunu söylerken, yapılan araştırmalarda bu oranın %1- 2 den fazla olmadığı gösterilmiştir  Besin alerjilerine çocuklarda daha sık rastlanır Yaş ilerledikçe bu durum çoğunlukla ortadan kalkmaktadır. Gıdalar alerjik olaylar dışında da besin zehirlenmeleri, besin önemli, sorunlara yol açabilirler ve bunların alerjik olaylar dışında, besin zehirlenmeleri,  besin gibi önemli sorunlara yol açabilirler ve bunların alerjik olaylardan ayrımı zor olabilir En sıklıkla alerjiye yol açan besinler İnek sütü tavuk yumurtası, soya fasulyesi ceviz, fındık, balık ile buğday ve diğer tahıllar.


TEDAVİ
En etkili tedavi yöntemi, elbet,teki diğer alerji hastalıkları tedavisinden farksız olarak duyarlı olunan gıdadan .
uzak durmak, onu yememektir, Tabiî ki bunu söylemek kolay ama günlük pratikte uygulanması pek  o kadar da kolay bir iş değil  Özellikle ülkemizde dışarıda  yenen veya  hazır olarak alınan  gıdalarda  bu ayırımının  nasıl yapabileceği önemli bir sorun  hangimiz bakkaldan aldığımız  çikolatanın içinde nelerin ve  hangi miktarda olduğunu biliyoruz ki? Alerjik olan kişiler  her şeyden önce bir alerji kliniğinde  incelenmeli ve nelere karşı  duyarlı oldukları kesin olarak ortaya çıkmalıdır. Bu ancak  bir uzman denetiminde yapılan bazı deri / kan ve oral provokasyon testleri ile olmaktadır Kişiler bu esnada  yedikleri her gıdayı ve olmuşsa alerjik  reaksiyonları bir not
defterine  kaydederek doktoruna yardımcı olur Eğer alerjinin sebebi  tespit edilebilirse, belki de kişiler  ömür boyu  bunlardan  uzak duracak.
 Tabii duyarlık zamanla da kendiliğinden düzelebilmektedir.


Eğer diyet tedavi, ise ve ya hasta uyamıyor, zaman bazı antibiyotik, alerjik ilaçlar devreye girmektedir. 

GENETEĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER


Bir canlıya, başka bir canlıdan gen aktarılması veya genetik yapıya müdahale ile yeni genetik özellikler kazandırılmasını sağlayan teknolojiye gen teknolojisi


GEDO
Bir canlıya genellikle,  farklı türlerden olmak üzere, adlandırılan  bir veya  çok genin  aktarımı  ve eklenmesiyle elde edilen  yeni canlı  Genetik olarak değiştirilmiş.

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLERİN OLUMSUZ YÖNLERİ
Bu teknoloji ile elde edilmiş olan,  ürünlerin genetik  müdahaleler esnasında arzu edilmeyen ve  beklenilmeyen nitelikler kazanması söz konusu Modern  tarım birçok çiftçiyi verimi yüksek tek bir bitki  ve hayvan çeşitlerine yöneltmiştir. 
Ancak gıda üreticileri çeşitliliği bir kenara bıraktıklarında, kimi özelliklerle, birlikte çeşitler ve ırklar da ortadan kaybolabilmektedir. 
Gen havuzundaki bu hızlı daralma uzmanları kaygılandırmaktadır.
Dünyada 840 milyon insan hala açlık çekmektedir ve bundan çok daha fazla sayıda insan da yetersiz beslenmeye maruz kalmaktadır. Bu güne denk sergilenen küresel çabalara dünyadaki açların sayısının azaltılabilme, adına yeterli mesafe alınmamıştır.



GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLERİN OLUMLU YÖNLERİ
Birim alandan daha fazla verim elde edebilmemizi  sağlayan çeşitlere sahip olabiliriz.
Verimin artma,ve uygulanacak bakım ve mücadele  masraflarının azalması ile maliyetlerin düşmesi. 
Besin öğeleri,zenginleştirme imkan ( vitamini, demir katkısı) istenilen katkı ile  istenilen, içerikte gıda elde etme şansına sahip olabiliriz ürünlerin  içinde yenilebilir aşılar bulundurma imkanı, Aşı yüklemesi,  yapılma şansı ile, bir çok hastalığın,  mücadelesinde pratik ve ucuz yönteminin sağlanma, mümkün olabilir.  
Uygun olmayan  şartlarda bile yetişe bilen ürün çeşitleri  Çok zor şartlara bile dayana bilen  inatçı bir yapıya sahip dayanıklı ürün  çeşitlerinin elde edilebilmesi.  

Genetik değiştirme  çalışmaları  halen mısır, pamuk, patates vb ürünlerde  zararlılara,   soya, pamuk, mısır,  kolza, çeltik, vb ürünlerde  yabani ot  ilaçlarına  dayanıklılık  patates, çeltik,  mısırda, bitki  hastalıklarına dayanıklılık  ayçiçeği, soya, yerfıstığı,  vb  ürünlerde  bitkisel yağ kalitesinin. artırılması, domates, çilek vb. ürünler,  olgunlaşmanın geciktirilmesi ( raf ömrünün uzatılması)  domates aroma artırılmasına yönelik çalışmalar
.    
Ayrıca genetik değiştirme, çalışma, ineklerde süt üretimini yüzde 10- 15 oranında artıran bir doğal, bir formunu üretmekte, 60 daha, peynir yapımını sağlayacak peynir mayası için gıda enzimlerinin üretimde, besin değeri yüksek gıda üretimi ( örneğin, vitamini)  demir içeriği yüksek çeltik,üretim,  gibi alanlarda sürdürülüyor.



ORGANİK TARIM VE ORGANİK ÜRÜNLER
Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların ( ilaç, gübre gibi) olumsuz etkileri, insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararlarını artırarak kendini hissettirmeye başladı.


Tüm bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacı,  kimyasal  gübre ve tarımsal  savaş ilaçlarının hiç ya da mümkün olduğu  kadar az kullanılması, bunların yerini aynı görevi yapan organik  gübre ve biyolojik savaş yöntemlerinin alması temeline dayanan Ekolojik tarım sistemi geliştirilmiştir.
organik ürün
FOSFOR VE NİTRAT
Son yıllarda gerek tarım, ilaçların, gerekse gübre,  bilinçsizce kullanımı bitkisel kullanımı bitkisel üretimde artışın yanında kalitesiz ve insan sağlığını tehdit edecek ürünlerin ortaya,  çıkmasına ve insan sağlığını tehdit edecek ürünlerin ortaya çıkmasın,  neden olmuştur.


Toprağın,  derinleri, sızan fosfor ve nitrat tatlı su kaynaklarına ulaşmakta, bu da insan, evcil  hayvan  ve yaban hayatı  açısından ciddi problemlere  yol açmaktadır  Ayrıca kimyasal  tarım ilaçları  toprakta birikmekte, bitki sağlığını  olumsuz yönde etkileyerek ekolojik dengeyi bozmaktadır.  



ÜRETİMİ  BELİRLEYEN TALEP
Ülkemizde,  üretilen ekolojik  ürünler  büyük ölçüde yurt dışı pazarlara gönderildiğinden ekolojik ürün üretim miktarı  ve çeşitliliği  yurt dışından gelen  talepler doğrultusunda  şekillenmektedir. ihracat organizasyonunun gerekliğinden dolayı  üretimler, organizasyon  kuruluşları tarafından sözleşmeli olarak çiftçilere yaptırılmaktadır. 

Günümüzde,  organik, ürün Pazarı giderek  büyüyor. Gıdanın yanı sıra mineral veren bitki, yosun hapı, doğal boyalı giysi organik  pamuktan üretilen  bebek giysileri, ekolojik  havuz temizleyicileri  gibi farklı ürünler bulunduğunu belirten  bir organik ürün üreticisi, yeni yatırımcıları uyararak, zeytinyağından sabuna,  hamam setin  turşuya kadar çok geniş  yelpazeye sahip
bir doğal ürün mağazası açıyor.



ZERRİNCE__ 




Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KATEGORİLER (Konulu)








.