13 Ekim 2014 Pazartesi

Pratik Bilgiler - 06 (Yağlar)


KATI ve SIVI YAĞLAR İÇİNDEKİ MİNERALLER - VİTAMİNLER


Uzmanlar, yağlar hakkında sürekli araştırma yapıyorlar. Fakat, hangi yağ daha sağlıklı bu konuda hepimizin kafasında soru işaretleri var. Soya veya fındık , kanola derken kafamız iyice karıştı. 



Vücudumuza aldığımız yağlar, A, D,K,E  vitaminlerini almamızı sağlıyor. Vücut ısımızı ayarlıyor ve organlarımızı koruyor. İşte, bu nedenle yağ alımı çok önemlidir.  Bu nedenle, yağlar hakkında bilimsel araştırmalara bir kulak verelim istedik.
Uzmanlar, günlük olarak aldığımız yağın beslenmemizin yani alınan kalorinin %25-30’u kadar olması gerektiğini söylüyor. Yetişkin bir erkekte, bu toplam 8 yemek kaşığı, kadında ise yaklaşık 5 yemek kaşığı kadar yağ alması demektir.


Yağlar, doymuş, çoklu doymamış ve tekli doymamış olarak sınıflanıyor. Çoklu doymamış yağlar en fazla faydası olan yağlar olarak kabul ediliyor. Omega-3, omega-6 yağ asitleri bu yağ türünde bulunuyor. 
Ceviz, keten, soya, kanola yağı ile yağlı balıklarda en fazla bulunan yağ asitleridir. Bu yağ asitleri, kolesterolden, kalp hastalıklarına ve serbest radikallere karşı bariyer görevi görürler. Bu nedenle uzmanlar, hafta da bir kez yağlı balık yemeği öneriyor. 1 avuç cevizde alınması gereken bu yağ asitlerini veriyor. Soya ve kanola yağında, son yıllarda genetik oynamalar yapıldığından uzak durmakta fayda vardır.


Omega-6 yağ asitleri, mısır, ayçiçeği, soya yağında bulunur. Omega-6 kaynağı olarak süt ve süt ürünleri de, kırmızı ve tavuk etinde, yumurtada da bulunur. Fakat, uzmanlar, omega-3 yağ asidini daha fazla almak, omega-6’yı sınırlı şekilde tüketmenin daha faydalı olduğunu söylüyor. Eğer herhangi bir rahatsızlığınız varsa, doktorunuzdan alacağınız tavsiyeye göre yağ kullanmak önemlidir. Fakat, bilim adamları, ceviz, kanola, keten, ayçiçeği, mısır yağlarını öneriyor.




ZERRİNCE__




Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KATEGORİLER (Konulu)








.